eklogika.gr
Κατέβηκαν πρόσφατα:
Το ψάρι στο χώμα Το ψάρι στο χώμα
Λογοτεχνία Γ Λογοτεχνία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης: Βιβλίο Καθηγητή
Το χωριό του "Όλοι μαζί" Το χωριό του "Όλοι μαζί"
Το ποδήλατο και το αερόστατο

Το ποδήλατο και το αερόστατο

Διήγημα

Ράνια Κυρκιντάνου

Δημοσιεύθηκε 17 Σεπ 2014

Ένα παλιό ποδήλατο κι ένα αερόστατο, άγνωστα μεταξύ τους, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και αποφασίζουν να εξερευνήσουν τον κόσμο. Το καθένα ταξιδεύει με τον δικό του τρόπο και ανακαλύπτει διαφορετικά πράγματα. Όμως ένα απρόβλεπτο γεγονός αναγκάζει το ποδήλατο να σταματήσει την πορεία του. Όλα δείχνουν ότι το ταξίδι του έχει τελειώσει, ώσπου συναντά το αερόστατο.

Συνέχεια »
Το Τέρας

Το Τέρας

Διήγημα

Απόστολος Λαγαρίας

Δημοσιεύθηκε 17 Σεπ 2014

Η συλλογή «Το Τέρας» του Απόστολου Λαγαρία αποτελείται από 15+1 διηγήματα, με το τελευταίο να ολοκληρώνει έναν κύκλο παρουσιάζοντας την πορεία της σκέψης του αφηγητή που οδήγησε τη συγγραφή του πρώτου. Οι πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βερολίνο, Αθήνα) και οι μη-τόποι των αεροδρομίων που τις συνδέουν, κυριαρχούν ως χώροι αναφοράς στις αφηγήσεις. Τα διηγήματα αντλούν την έμπνευσή τους από διάφορα πεδία ανάμεσα στα οποία κυρίαρχα είναι ο έρωτας, η μουσική και γενικότερα οι τέχνες, αλλά και η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της σημερινής οικονομικής κρίσης. Στο σύνολο τους διαμορφώνουν ένα νοηματικό ταξίδι που έχει ως κοινό τόπο τη σύγχρονη ζωή, την τέχνη και τα αδιέξοδά τους.

Συνέχεια »
Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα

Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα

Εξωσχολικά παιδικά βιβλία, Ανθρώπινα δικαιώματα

Φρίντα Κριτσωτάκη

Δημοσιεύθηκε 16 Σεπ 2014

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα» είναι ένα πρόγραμμα διαθεματικού, διαπολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου, γιατί συνδέεται με τα δικαιώματα των ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα μπορεί να εκπονηθεί από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, να ενσωματωθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα και να συνδεθεί με τις διάφορες επιστήμες και περιοχές της γνώσης, όπως η γλώσσα, η ιστορία, η μουσική, η τέχνη κλπ. Τα παιδιά μπορούν να εργαστούν συλλογικά, αλλά και ατομικά.

Σκοπός είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Επίσης να κατανοήσουν ότι όλοι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Συνέχεια »
Τα παπούτσια του μάγου χρόνου

Τα παπούτσια του μάγου χρόνου

Ποίηση

Σάκης Αθανασιάδης

Δημοσιεύθηκε 16 Σεπ 2014

Το βιβλίο, τα παπούτσια του μάγου χρόνου και άλλα ποιήματα, θα μπορούσε να είναι ένας χορός των ψυχών, μια βροχή πάνω από τις πόλεις που αναπνέουν βαριά και περιμένουν στο θολό ουρανό τους να φυτρώσουνε όνειρα. Τα παπούτσια του μάγου χρόνου και άλλα ποιήματα, είναι οι στίχοι που αν ταυτιστείς μαζί τους, το ταξίδι σου , πίσω από τα λαμπερά φώτα, μόλις ξεκίνησε…

Συνέχεια »
Αναχώρηση

Αναχώρηση

Διήγημα

Νίκος Σουβατζής

Δημοσιεύθηκε 15 Σεπ 2014

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων. Επομένως, το παρόν κείμενο δεν είναι ακριβώς περίληψη αλλά μια μικρή παρουσίαση του βιβλίου.

Πρόκειται για είκοσι τέσσερις ιστορίες για τον πόνο, τον φόβο, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απόγνωση, την κρατική βία, τον εγκλεισμό, τα όνειρα, την αντίσταση, την ελπίδα. Οι ήρωες αυτών των ιστοριών είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας. Οι χαρές τους και κυρίως οι λύπες τους, τα παράπονα και οι αγωνίες τους, το χαμόγελο και το κλάμα τους, τα όνειρα και οι εφιάλτες τους είναι το υλικό των ιστοριών αυτού του βιβλίου.

Συνέχεια »
The Daemon, the Gnu, and the Penguin

The Daemon, the Gnu, and the Penguin

Linux

Δημοσιεύθηκε 15 Σεπ 2014

In addition to covering a history of free and open source, “The Daemon, the Gnu, and the Penguin” explores how free and open software is changing the world. It is authored by Peter H. Salus, a noted UNIX, open source, and Internet historian and author of A Quarter Century of UNIX and Casting The Net and other books. Salus has interviewed well over a hundred key figures to document the history and background of free and open source software. In his book, Salus reaches back into the early days of computing, showing that even in “pre-UNIX” days there was freely available software, and rapidly moves forward to the Free Software movement of today and what it means for the future, drawing analogies and linkages from various aspects of economics and life.

Συνέχεια »
Πάθη, λάθη κ

Πάθη, λάθη κ' έρωτες

Ποίηση

Φελέρη Θεοδώρα

Δημοσιεύθηκε 8 Ιουλ 2014

Δεν ξέρω τι πήγε στραβά.
Θυμάμαι
πως πήρα
τη ζακέτα, το κασκόλ
και το παλιό
του Έρωτα το φυλαχτό.
Θυμάμαι
πως ήμουν καθαρή
είπα ευχαριστώ,
παρακαλώ,
τα είπα όλα.
Θυμάμαι
πως έστρωσα τις ελπίδες,
ξέπλυνα τα παράπονα,
τα έκανα όλα άψογα.
Ίσως αυτό να έφταιξε.
Βλέπεις,
οι άνθρωποι ερωτευόμαστε
το ημιτελές.

Το αψεγάδιαστο πώς να το εξιδανικεύσεις;

Συνέχεια »
Κόκκινο στο μαύρο

Κόκκινο στο μαύρο

Τεχνική Φωτογραφίας

Παπαθεοδωρόπουλος Παναγιώτης

Δημοσιεύθηκε 8 Ιουλ 2014

Κάθε φωτογραφία να προσπαθήσει να σας πει μια μικρή τρυφερή ιστορία. Θα είναι διαφορετική για τον καθένα σας αλλά ελπίζω να σας αγγίξει…

Συνέχεια »
Ο δικός μου ήρωας - Παραμύθι της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Ο δικός μου ήρωας - Παραμύθι της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθι

Δημοσιεύθηκε 6 Ιουλ 2014

Μια συλλογή γεμάτη παραμύθια των μαθητών που συμμετείχαν στον αποκριάτικο θεσμό της «Αλφαβητοπαρέλασης» 2014 με κεντρικό θέμα «Ο δικός μου ήρωας». Μια ευκαιρία να κρατηθούν ζωντανές όμορφες παιδικές μνήμες που γίνονται ακόμη ομορφότερες χάρη στην εξαιρετική εικονογράφηση που έκαναν για κάθε ένα από τα παραμύθια τα μέλη του εικαστικού συλλόγου Artattack.

Συνέχεια »
Το ψάρι στο χώμα

Το ψάρι στο χώμα

Λογοτεχνία για νέους

Φραγκοπούλου Μυρτιά

Δημοσιεύθηκε 5 Ιουλ 2014

Ο Χάρης περνάει τις μέρες του στο νοσοκομείο δίπλα στο κρεβάτι του μικρού του αδερφού. Γεμίζει το μυαλό του με φιλοσοφικές αναζητήσεις και μαθηματικές εξισώσεις, που όμως δεν αρκούν να του απαντήσουν τα «γιατί».

Δεν το ξέρει ο ίδιος, όμως η μικρή ταχτοποιημένη ζωή του είναι έτοιμη να ανατραπεί μέσα σε μία μάχη ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή. Και όταν έρθει η στιγμή να ζωγραφιστεί το ψάρι στο χώμα, τότε όλα θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο, πίσω στην αρχή… Εκεί όπου η αλήθεια, ζωντανή, τον κοιτάζει κατάματα. Εκεί όπου υπάρχουν οι πρώτοι, οι αληθινοί, οι γνήσιοι. Εκεί όπου θα βρει κάτι που να αξίζει να πεθάνει και να ζήσει για χάρη του.

Συνέχεια »