Πέντε λεπτά διάλειμμα

Πέντε λεπτά διάλειμμα

Γλώσσα: Ελληνικά

Σωκράτης Μαντζουράνης

pdf

Κατηγορίες

Ιστορία

(απόσπασμα από τον πρόλογο)

… Πέρασαν χρόνια για να εκτιμήσω την αξία ενός διαλείμματος. Διαλείμματος-διεξόδου, ανάσας και ανασυγκρότησης.

Τελικά, καταλήγω πως ένα διάλειμμα είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον και το πιο «ανθρωπένιο» μέρος κάθε σοβαρής ή σοβαροφανούς διαδικασίας. Αυτή η λιγόχρονη ανάπαυση δεν είναι μόνο μια μικρή δραπέτευση, αλλά κυρίως μια ευκαιρία να ειπωθούν όλα τα σοβαρά και ουσιαστικά, που οι προκαθορισμένες διαδικασίες δεν τα ανέχονται ή δεν τα ευνοούν.

Τα διαλείμματα κάθε είδους, σχεδόν πάντα, διαθέτουν και χιούμορ και αλήθειες και φωνές και συναισθήματα και υπερβολές. Είναι αληθινά, γνήσια. Δηλαδή χρήσιμα.
Πιστεύω βαθιά πως μέσα στη μαυρίλα και την απόγνωση που ζούμε, με τόσες αναλύσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, με τόσα ερωτηματικά, αβεβαιότητες και ανασφάλειες που μας περιζώνουν, με τόσους ειδικούς, σωτήρες, και «ηγέτες» να μας σώζουν, ένα διάλειμμα δεν είναι απλά απαραίτητο. Είναι θα έλεγα αναγκαίο.

Μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα παράθυρο στον καθημερινό κόσμο από τον οποίο κινδυνεύουμε να αποκοπούμε, σαν ένας δίαυλος επαφής με πράγματα καθημερινά που τα προσπερνούμε και κινδυνεύουμε, αγνοώντας τα, να τα ξεχάσουμε.

Ίσως τελικά και να αποδειχτεί ένας απαραίτητος, κρίσιμος και χρήσιμος χρόνος για να ανασυγκροτήσουμε σκέψεις, στόχους και πρωτοβουλίες, για να συναντηθούμε πάλι με όνειρα που μας τα πήραν ή τα παραχωρήσαμε σε ψευδαισθήσεις.

Και βέβαια, μακριά από μένα ο θελκτικός πειρασμός να σας πω «εγώ τα έλεγα». Γιατί μάλλον δεν τα έλεγα δυνατά και πειστικά. Ίσως κι εσείς να μη θέλατε ν’ ακούσετε.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα «διάλειμμα» και ποιος ξέρει… Μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά χρήσιμο για όλους μας.

Καλή ανάγνωση!

Πσστ, κάποιος χρειάζεται τα παλιά σου βιβλία! Πούλησέ τα!

Προτείνουμε επίσης