Αυτογνωσία, Αυτοπραγμάτωση, Σωτηρία

Αυτογνωσία, Αυτοπραγμάτωση, Σωτηρία

Γλώσσα: Ελληνικά

Αντώνιος Αλεβιζόπουλος

pdf Πηγή

Κατηγορίες

Ορθοδοξία

«Ο Ρώσος Ε. Frenkel βάλθηκε να σταματήσει περιστρεφόμενη ύλη’ τους τροχούς ενός τραίνου. Βάδισε κατά μήκος των γραμμών ντυμένος στα λευκά, και όταν πλησίασε το εμπορικό τραίνο στάθηκε ανάμεσα στις γραμμές με υψωμένα τα χέρια. Σε μια βαλίτσα με χαρτιά που βρέθηκε δίπλα από το πτώμα, ήταν και το ημερολόγιό του, στο όποιο ανεφέρετο: «Μόνο μπροστά στις ειδικές συνθήκες μιας άμεσης απειλής θα μπορέσω να κινητοποιήσω όλα μου τα αποθέματα», ήταν τραγωδία, το φρένο κινδύνου δεν μπόρεσε να βοηθήσει.
Ή είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sοvjeτskaja Rοsija της 1-10-1989. Ό Ε. Frenkel ήταν θύμα της λεγόμενης “θετικής σκέψης». Πίστεψε πώς με τη δύναμη της σκέψης μπορεί κανείς να επιτύχει τα πάντα. Πλήθος βιβλίων, διαλέξεις ειδικών Ινστιτούτων και άλλων φορέων στη λεγόμενη ψυχο-αγορά προπαγανδίζουν αυτή την ιδέα, που οδήγησε στο θάνατο τον νεαρό Ρώσο.
«Υγεία μέσω ψυχικής δύναμης», είναι ο τίτλος βιβλίου του Rοlf Alexander. «Ινστιτούτο για ανάπτυξη της συνείδησης», ονομάζουν την κίνησή τους ο Peτer και η Margο Schneider στο Dusseldοrf και υπόσχονται σε ειδικό φυλλάδιο:
«Και σεις μπορείτε να ζείτε ευτυχέστερα και πιο επιτυχημένα, πιο υγιεινά, καλύτερα με την χρήση παγκόσμιων νόμων ζωής και διανθρώπινων κανόνων παιχνιδιού. Οι σκέψεις μας σχηματίζουν τη ζωή μας. Πώς; Δημιουργήσαμε μία μέθοδο με την όποια μπορείτε να αναπτύξετε τη συνείδησή σας. Και αυτό ακριβώς είναι στην εποχή μας τόσο σπουδαίο, επειδή σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε σε όλες τις ευκαιρίες, στον ιδιωτικό και επαγγελματικό χώρο, στα σπορ, στον ελεύθερο χρόνο, με τη συνείδηση… Ή επιτυχία δεν είναι σύμπτωση, είναι για όλους ανοιχτή! Κάθε άνθρωπος διαθέτει μεγάλο, αχρησιμοποίητο αποθεματικό πνευματικών δυνάμεων και μπορεί μ’ αυτό να διαμορφώσει συνειδητά το μέλλον του – επαγγελματικά και σε όλες τις άλλες ανθρώπινες περιοχές».
«Θετική ένωση, θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι». κεντρική διεύθυνση: «Θετικό Κέντρο»… Αυτός είναι τίτλος παρόμοιας κίνησης στην Ελβετία, που οργανώνει «Θετικούς κύκλους» και συνεργάζεται με πολλές όμοιες οργανώσεις, όπως το Σίλβα Μάϊντ Κοντρόλ. Σε έντυπό της υπόσχεται:
«Θετική σκέψη και ξεπέρασμα εσωτερικών περιορισμών με διεύρυνση της συνείδησης είναι ο καλύτερος δρόμος για μια Ζωή επιτυχίας και αρμονίας… Όλοι οι άνθρωποι πρέπει μια μέρα να αναγνωρίσουν πώς τα προβλήματα και οι δυσκολίες τους οφείλονται στην αρνητική σκέψη και αίσθηση και ότι καθήκον του καθενός είναι να ελευθερωθεί από αυτές τις αρνητικές συνήθειες… Όμως αυτό είναι δύσκολο να το κάνει κανείς μόνος του. Ή ένωση όλων των θετικών δυνάμεων είναι η καλλίτερη εγγύηση για την προσωπική θετική εξέλιξη και για την βοήθεια άλλων ανθρώπων σ’ αυτό το δρόμο».

Απελευθέρωσε τα βιβλία σου! Πούλησέ τα!

Προτείνουμε επίσης