Η φυλογενετική εξέλιξη του οργάνου της ισορροπίας

Η φυλογενετική εξέλιξη του οργάνου της ισορροπίας

Γλώσσα: Ελληνικά

Βασίλης Γ. Σάνδρης

pdf

Μετά από μακρά ενασχόληση με τη λειτουργία και την παθολογία τους συστήματος της ισορροπίας και τη συγγραφή σχετικού βιβλίου (Το σύστημα της Ισορροπίας του Ανθρώπου, Εκδ. Πασχαλίδης, 1984) ο συγγραφέας επιχειρεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του οργάνου της ισορροπίας. Την εξελικτική του δηλαδή πορεία μέσω των ειδών, πράγμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και απευθύνεται τόσο τους ωτορινολαρυγγολόγους, όσο και τους βιολόγους. Μετά από μια εκτεταμένη εισαγωγή σχετικά με την εξέλιξη γενικότερα, ακολουθεί η περιγραφή της εξέλιξης του αισθητηρίου επιθηλίου του οργάνου της ισορροπίας από τους μηχανοϋποδοχείς των μονοκύτταρων οργανισμών, στα τριχωτά κύτταρα του αρχέγονου οργάνου της ισορροπίας μέχρι και τα τριχωτά κύτταρα των θηλαστικών.
Ακολουθεί η περιγραφή της εξέλιξης του αυτιού των σπονδυλωτών από τους ιχθύς, τα αμφίβια, μέχρι και τα θηλαστικά και στη συνέχεια περιγράφεται η εξέλιξη των γονιδίων που επηρεάζουν τη διάπλαση του αυτιού. Περιγράφεται η δημιουργία της πολικότητας του αισθητηρίου επιθηλίου του οργάνου της ισορροπίας, η εξέλιξη των νευρικών διασυνδέσεων, η επίδραση της βαρύτητας στην εξέλιξη των νευρικών διασυνδέσεων καθώς και η εξέλιξη των οστέινων ημικυκλίων σωλήνων.
Τέλος αναφέρεται η κλινική σημασία της μελέτης της φυλογένεσης.
Στις σελίδες του βιβλίου θα βρει ο ειδικός απαντήσεις για το πώς εξελίχθηκαν οι ανατομικές δομές του οργάνου της ισορροπίας, αλλά και η λειτουργία τους.

Απελευθέρωσε τα βιβλία σου! Πούλησέ τα!