«Ιστορίες για τον πόλεμο»

«Ιστορίες για τον πόλεμο»

Γλώσσα: Ελληνικά

Γκυ ντε Μωπασάν

pdf

Κατηγορίες

Διήγημα

Όταν το 1870 τα πρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γαλλία, ο Μωπασάν ήταν 20 χρονών. Επιστρατεύτηκε κι εκείνος, όπως χιλιάδες Γάλλοι, αλλά δεν ξέρουμε αν πήρε μέρος σε μάχες. Γεγονός είναι πάντως ότι έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα και τις συνέπειες του πολέμου που τα περιγράφει ρεαλιστικά και μερικές φορές με κωμικοτραγικό και ειρωνικό τρόπο σε μια σειρά διηγημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεκατρία περίπου χρόνια αργότερα σε διάφορα περιοδικά.

Όπως φαίνεται καθαρά από τα διηγήματα και τα χρονογραφήματα της παρούσας συλλογής (ο τίτλος είναι δικός μας), η θέση του συγγραφέα είναι κατά του πολέμου, γιατί μόνο υλικές, ηθικές και πνευματικές καταστροφές προκαλεί υποβιβάζοντας τον άνθρωπο (εχθρό ή πατριώτη) στο επίπεδο του κτήνους. Μόνο οι αμυντικοί πόλεμοι δικαιολογούνται, παρόλο που κι εκείνοι προκαλούν συμφορές σε νικητές και ηττημένους.

Από τη συλλογή αυτή λείπουν τα δύο γνωστότερα και πολυμετα-φρασμένα αντιπολεμικά έργα του Μωπασάν: Η χοντρομπαλού και Η δεσποινίς Φιφή (τα οποία ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να βρει αλλού) καθώς και η ημιτελής νουβέλα L’ Angélus.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε με τις μεταφράσεις αυτών των διηγημάτων και χρονογραφημάτων την αντιπολεμική πλευρά του έργου του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα.

Παλιά, καλά βιβλία έχεις; Πούλησέ τα!

Προτείνουμε επίσης

Ιστορίες αλλόκοτες
Έντγκαρ Άλλαν Πόε
«Τα αστέρια γελάνε στη δική σου φωνή»
Συλλογικό έργο / Επιμέλεια: Γιάννης Φαρσάρης
Μικρές ιστορίες ετεροτοπίας
Συλλογή 82 μικροδιηγημάτων
Φόβος κανένας
Γιάννης Φαρσάρης