Αλέξανδρος Πούσκιν

Αλέξανδρος Πούσκιν

Γλώσσα: Ελληνικά

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

pdf

Κατηγορίες

Θέατρο

Ο Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ (ρωσ. Михаил Афанасьевич Булгаков, 1891-1940), ήταν Ρώσος συγγραφέας και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σατιρικούς τής ρωσικής λογοτεχνίας.

Σημείωση της Μεταφράστριας Κωνσταντίνας Πάλλη:

Το θεατρικό έργο «Αλέξανδρος Πούσκιν» δεν ξεφεύγει από τη μοίρα πολλών άλλων έργων του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Ο συγγραφέας, φιμωμένος από το σταλινικό καθεστώς, δεν θα δει ποτέ το σκηνικό του ανέβασμα όσο ζει.

Η σκέψη να γράψει ένα έργο για τις τελευταίες μέρες του Πούσκιν, χωρίς να παίζει ο ίδιος ο Πούσκιν, του έρχεται το καλοκαίρι του 1934. Συνεργάζεται με τον ιστορικό Βερεσάγιεφ που είχε ήδη γράψει δυο βιογραφίες του Πούσκιν, όμως σύντομα γίνεται αντιληπτό και στους δυο πως οι διαφωνίες τους είναι τεράστιες.

Ολοκληρώνει το έργο τον Σεπτέμβριο του 1935 και υπογράφει συμβόλαιο με το θέατρο Βαχτάγκοφ. Μετά την πρώτη ανάγνωση του έργου από τους ηθοποιούς του θεάτρου, εμφανίζονται στον τύπο άρθρα θεατρικών κριτικών που κατακεραυνώνουν τον συγγραφέα και το θεατρικό του έργο. Οι πρόβες δεν θα ξεκινήσουν ποτέ. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ πεθαίνει στις 10 Μαρτίου 1940 χωρίς να δει κι αυτό του το θεατρικό έργο στην σκηνή.

Το 1943 ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και παίζεται συνεχώς για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.

Πσστ, κάποιος χρειάζεται τα παλιά σου βιβλία! Πούλησέ τα!

Προτείνουμε επίσης

Βιργινία
Τάσος Κυρτάσογλου
Σταθμός
Ελένη Σεμερτζίδου
Πινόκιο
Κάρλο Κολλόντι
Τα τζιτζίκια
Γιάννης Φαρσάρης