eklogika.gr
Κατέβηκαν πρόσφατα:
Data Structures and Algorithms with Object-Oriented Design Patterns in C++ Data Structures and Algorithms with Object-Oriented Design Patterns in C++
Χημεία Γ Χημεία Γ' Γυμνασίου - Βιβλίο Εκπαιδευτικού
Λεξικόν Γεωγραφικόν Λεξικόν Γεωγραφικόν
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ' Λυκείου - Βιβλίο μαθητή

Γ΄ Λυκείου

Δημοσιεύθηκε 1 Οκτ 2014

Αυτό το βιβλίο Οικονομικών γράφτηκε για τις ανάγκες του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας της Γ’ Ενιαίου Λυκείου και Α’ τάξης Β’ κύκλου τομέα Οικονομίας καιΔιοίκησηςστα TEE. Συνεπώς η δομή, τα περιεχόμενα και η έκταση της ανάλυσης έχουν προσδιοριστεί από τις ανάγκες διδασκαλίας του μαθήματος.

Σκοπός των συγγραφέων είναι να περιγράψουν και να αναλύσουν με απλό, αλλά όχι απλοϊκό, τρόπο τους βασικούς μηχανισμούς της αγοράς. Η διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών, π.χ. του όγκου της παραγωγής ενός προϊόντος και της τιμής του, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων μηχανισμών καθώς και συγκεκριμένων θεσμικών παραγόντων. Η επαρκής εξήγηση αυτών των μηχανισμών είναι η επιδίωξη των συγγραφέων. Αυτή πρέπει να είναι και η επιδίωξη των καθηγητών, δηλ. να εξηγήσουν στους μαθητές τους με σαφήνεια πώς λειτουργεί μια αγορά, ώστε να κατανοηθεί ο μηχανισμός των τιμών. Παράλληλα γίνεται μία προσπάθεια να φανεί η σημασία των κοινωνικών θεσμών για τη λειτουργία της οικονομίας.

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν ερωτήσεις τεσσάρων ειδών. Ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους ευρίσκονται στο κείμενο, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις του τύπου “σωστό ή λάθος” και ερωτήσεις που έχουν τη μορφή ασκήσεων.

Ορισμένα από τα θέματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό μπορούν να εξεταστούν σε διάφορα επίπεδα τεχνικής ανάλυσης. Έχουμε επιλέξει ένα επίπεδο ανάλυσης κατάλληλο για το μαθητή, γιατί προς αυτόν απευθύνεται το βιβλίο. Όμως είναι χρήσιμο οι καθηγητές να έχουν ή να αποκτήσουν ευχέρεια σε πιο περίπλοκους τρόπους ανάλυσης, γιατί έτσι θα μπορούν να βρουν δικούς τους και ίσως καλύτερους τρόπους παρουσίασης των θεμάτων.

Τέλος ως προς τη χρήση συμβόλων των διάφορων μεταβλητών επιλέξαμε τους συμβολισμούς της διεθνούς βιβλιογραφίας, την οποία αργότερα ο μαθητής θα συναντήσει στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Συνέχεια »
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ' Λυκείου - Λύσεις ασκήσεων

Γ΄ Λυκείου, Οικονομικά

Δημοσιεύθηκε 30 Σεπ 2014

Το βιβλίο αυτό περιέχει τις λύσεις των ασκήσεων του βιβλίου στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας της Γ’ Λυκείου.

Συνέχεια »
Το αγόρι του διαδικτύου: Άαρον Σβαρτς

Το αγόρι του διαδικτύου: Άαρον Σβαρτς

Επίκαιρα, Ντοκιμαντέρ

Δημοσιεύθηκε 30 Σεπ 2014

Ο Άαρον Σβαρτς ήταν προγραμματιστής υπολογιστών, συγγραφέας και ακτιβιστής της ελευθερίας του Διαδικτύο, υπέρμαχος του δικαιώματος της ανοικτής πρόσβασης (γεννήθηκε το 1986 – αυτοκτόνησε το 2013).

Ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, έγραψε: “Ο Aaron πέθανε. Χαμένοι σε έναν κόσμο τρελών, χάσαμε έναν μέντορα, έναν γέρο σοφό.”

Η ταινία “The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz” χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το κοινό μέσω crowd-funding και πλέον διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο με άδεια Creative Commons.

Για την μετάφραση των υπότιτλων της ταινίας στα Ελληνικά, έχει ξεκινήσει μια συνεργατική προσπάθεια εθελοντών. Η ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK και το Free-Ebooks.gr υποστηρίζουν την προσπάθεια.

Πηγή: OPENBOOK

Συνέχεια »
Πολιτική Παιδεία Β

Πολιτική Παιδεία Β' Λυκείου

Β΄ Λυκείου

Παύλος Μάραντος

Δημοσιεύθηκε 30 Σεπ 2014

Το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» είναι εκείνο που κατ’ εξοχήν εμπεριέχει κοινωνικές και πολιτικές αξίες, με τις οποίες επιδιώκει να κοινωνικοποιήσει και να πολιτικοποιήσει τους μαθητές. Ενδιαφέρεται, κυρίως, για τις αξίες εκείνες που σχετίζονται με τον ρόλο του πολίτη, την ιδιότητα του πολίτη. Είναι απαραίτητη η μαθητεία σε βασικές πολιτικές αξίες, όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία, το μέτρο, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, ο διάλογος, πολιτικές αξίες που θα κληθούν να προτείνουν και να εφαρμόσουν οι μαθητές ως αυριανοί πολίτες και πολιτικοί, για να υπηρετήσουν την υπέρτατη αξία που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Ειδικότερα, η μαθητεία στην αξία «διάλογος», μεταξύ άλλων, αφορά: Την ικανότητα διαλόγου, γραπτού και προφορικού.

- Το δικαίωμα στον λόγο και την ελευθερία έκφρασης.
- Τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη του άλλου.
- Τη γνώση του θέματος (συγκέντρωση στοιχείων, κριτική ανάλυση κτλ.).
- Τη γνώση της διαδικασίας (ικανότητα του ακούειν, το θέτειν εύστοχες ερωτήσεις κτλ.).
- Την παράθεση επιχειρημάτων και όχι κραυγών και ιδεολογημάτων, ώστε να πειστεί ο συνομιλητής.

Η ανάπτυξη του διαλόγου προϋποθέτει την ανάπτυξη του λόγου, γραπτού και προφορικού, γιατί ο λόγος έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Γιατί «ο λόγος είναι ένας μεγάλος δυνάστης, που ενώ έχει το πιο μικρό και αφανές σώμα, επιτελεί έργα τα πιο θεϊκά, γιατί μπορεί και το φόβο να σταματήσει και τη λύπη να διώξει και χαρά να προκαλέσει και τον οίκτο να αυξήσει». (Γοργίας, Ελένης εγκώμιον) Μην λησμονάτε ότι «Μέτρο του λόγου δεν είναι ο ομιλητής, αλλά ο ακροατής». (Στοβαίος, Ανθολόγιον), γι’ αυτό «πρέπει να σωπαίνουμε ή όταν μιλάμε, να λέμε ανώτερα από τη σιωπή». (Πυθαγόρας). Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν υπερήφανοι για τη δημοκρατία τους. Μπορούμε και εμείς με την «Πολιτική Παιδεία», που είναι μια παιδεία δημοκρατίας να νιώσουμε υπερηφάνεια για τη δημοκρατία μας. Και τότε το κέρδος για όλους μας θα είναι ανυπολόγιστο. Μπορούμε να γίνουμε υπερήφανοι Μεσσήνιοι, Πόντιοι, Έλληνες, Ευρωπαίοι, παγκόσμιοι πολίτες.

Όπως μάθατε στην Α ́ τάξη, η έννοια «πολίτης» είναι «τίτλος τιμής, είναι αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια». Αν θέλουμε μια πολιτεία με δημοκρατία και όσα αυτή κομίζει, είναι απαραίτητο η παιδεία να διαμορφώνει έναν ελεύθερο και υπεύθυνο πολίτη. Χωρίς πολίτες δεν μπορεί να σταθεί η πολιτεία και η δημοκρατία. Βέβαια, η δημοκρατία είναι τρόπος ζωής και ως εκ τούτου πολλοί παράγοντες τον διαμορφώνουν, αλλά η παιδεία συνεχίζει να είναι βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής συνείδησης. Άλλωστε, η δημοκρατία προϋποθέτει πολιτική παιδεία, ώστε οι πολίτες να είναι ικανοί να κατανοούν και να κρίνουν την κοινωνική, οικονομική, πολιτική θεωρία και πραγματικότητα. Αγαπητοί μαθητές,

Το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) είναι πρωτίστως μια μαθητεία στη δημοκρατία. Σκοπός του μαθήματος είναι να διαμορφώσει έναν ελεύθερο, υπεύθυνο και ενεργό πολίτη, ο οποίος έγκαιρα και με επίγνωση θα κατανοήσει τη σημασία και την αξία της δημοκρατίας, θα σέβεται τους πολιτειακούς θεσμούς, θα αγαπά και θα αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την πολιτεία.

Σκοπός του μαθήματος είναι ο μαθητής να αποκτήσει κοινωνική, οικονομική και πολιτική παιδεία, να καταλάβει και να βιώσει τη διασύνδεση Κοινωνίας – Οικονομίας – Πολιτικών Θεσμών και Δικαίου, να κατανοήσει βασικούς θεσμούς για την οργάνωση και τη λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτείας και να αναπτύξει πολιτική συνείδηση και κριτική σκέψη, ώστε να συμμετέχει ενεργά στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι ως ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης.

Σκοπός, εν τέλει, είναι ο αγώνας και η αγωνία για μια καλύτερη κοινωνία, για έναν καλύτερο κόσμο, το αέναο και ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την πολιτική, γιατί είναι σπουδαία δραστηριότητα, που δίνει χαρά και νόημα στη ζωή, γιατί είναι «ό,τι οργανωτικά ευγενέστερο φαντάστηκε ο άνθρωπος για να υπηρετήσει τους άλλους».

Αγαπητέ μαθητή,
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». (Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική)

Το βιβλίο αυτό θα έχει επιτύχει το σκοπό του αν σας είναι χρήσιμο τόσο στη σχολική όσο και στη μετέπειτα ζωή σας.

Συνέχεια »
Πολιτική Παιδεία Α

Πολιτική Παιδεία Α' Λυκείου

Α΄ Λυκείου

Δημοσιεύθηκε 29 Σεπ 2014

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «Κανένας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι ο νομοθέτης πρέπει να φροντίσει πάρα πολύ για την εκπαίδευση των νέων, στις πόλεις, αφού αν αυτό δεν γίνει, καταστρέφονται και τα πολιτεύματα. Γιατί η αγωγή του πολίτη πρέπει να είναι σύμφωνη με το πολίτευμα, εφόσον το πνεύμα που διέπει κάθε είδος πολιτεύματος, όχι μόνο συνήθως τα διαφυλάσσει αλλά και τα εγκαθιστά αμέσως από την αρχή. Έτσι το δημοκρατικό πνεύμα διαφυλάσσει και εγκαθιστά το δημοκρατικό πολίτευμα και το ολιγαρχικό πνεύμα το ολιγαρχικό πολίτευμα. Και πάντοτε το καλύτερο πνεύμα είναι η αιτία του καλύτερου πολιτεύματος.

Από τα παραπάνω έγινε φανερό πως υπάρχει κάποια παιδεία που πρέπει να διδάξουμε στους γιους μας, όχι επειδή έχει πρακτική σκοπιμότητα, ούτε επειδή είναι αναγκαία, αλλά επειδή είναι επάξια ελεύθερων και με καλή αγωγή πολιτών.» (Αριστοτέλης, Πολιτικά)

Η μαθητεία στη δημοκρατία, η μαθητεία σε βασικές πολιτικές αξίες είναι απαραίτητη. Αν θέλουμε να επιβιώσει η δημοκρατία και όσα αυτή κομίζει είναι απαραίτητο η πολιτεία και ειδικότερα το σχολείο να ενδιαφερθεί για την πολιτική παιδεία του πολίτη. Να ενδιαφερθεί για τη διαμόρφωση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, γιατί χωρίς πολίτες δεν μπορεί να σταθεί η πολιτεία και η δημοκρατία. Βέβαια, η δημοκρατία είναι τρόπος ζωής και ως εκ τούτου πολλοί παράγοντες τη διαμορφώνουν, αλλά το σχολείο συνεχίζει να είναι κυρίαρχος παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής συνείδησης. Άλλωστε, η δημοκρατία προϋποθέτει επαρκή παιδεία, ώστε οι πολίτες να είναι ικανοί να κατανοούν και να κρίνουν, να σέβονται και να υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Ζητούμενο είναι οι σημερινοί μαθητές να αποκτήσουν μια δημοκρατική πολιτική παιδεία, με πολιτικές αρετές, που θα κληθούν να προτείνουν και να εφαρμόσουν, σε κάθε τους βήμα, ως αυριανοί πολίτες και πολιτικοί.

Το πρόβλημα της δημοκρατίας είναι πρόβλημα παιδείας. Το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» είναι εκείνο που κατ’ εξοχήν εμπεριέχει κοινωνικές και πολιτικές αξίες, με τις οποίες επιδιώκει να κοινωνικοποιήσει και να πολιτικοποιήσει τους μαθητές. Αξίες που σχετίζονται με τον ρόλο και την ιδιότητα του πολίτη. Με πολιτικές αξίες όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία, το μέτρο, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, ο διάλογος.

Το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» είναι πρωτίστως μια μαθητεία στη δημοκρατία. Σκοπός του είναι να διαμορφώσει έναν ελεύθερο, υπεύθυνο και ενεργό πολίτη, ο οποίος έγκαιρα και με επίγνωση θα κατανοήσει τη σημασία και την αξία της δημοκρατίας, θα σέβεται τους πολιτειακούς θεσμούς, θα αγαπά και θα αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την πολιτεία. Έναν πολίτη με πολιτική συνείδηση και κριτική σκέψη, ώστε να συμμετέχει ενεργά στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Σκοπός είναι ο αγώνας και η αγωνία για μια καλύτερη κοινωνία, για έναν καλύτερο κόσμο, το αέναο και ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την πολιτική, γιατί είναι σπουδαία δραστηριότητα, που δίνει χαρά και νόημα στη ζωή, γιατί είναι «ό,τι οργανωτικά ευγενέστερο φαντάστηκε ο άνθρωπος για να υπηρετήσει τους άλλους».

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με πολλή αγάπη για την πολιτεία και για τη δημοκρατία, αλλά και για τους μαθητές. Θα έχει επιτύχει το σκοπό του αν αποδειχθεί χρήσιμο για τη μαθητική σας πορεία αλλά και για τη μετέπειτα ζωή σας.

Συνέχεια »
Κοινωνιολογία Γ

Κοινωνιολογία Γ' Λυκείου - Βιβλίο μαθητή

Γ΄ Λυκείου

Δημοσιεύθηκε 29 Σεπ 2014

Η συγγραφή του βιβλίου της κοινωνιολογίας έχει ως στόχο να συμβάλει στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας, να προβληματίσει τους μαθητές για όσα συμβαίνουν γύρω τους, κυρίως όμως να αναπτύξει την κριτική τους ικανίτητα και να τους παροτρύνει να ενεργοποιηθούν ως αυριανοί πολίτες.

Συνέχεια »
Αρχές οικονομίας Α

Αρχές οικονομίας Α' Λυκείου

Α΄ Λυκείου, Οικονομικά

Δημοσιεύθηκε 29 Σεπ 2014

Σκοπός αυτού τον εγχειριδίου είναι να προσφέρει στους μαθητές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και να εξοικειωθούν με τους θεσμούς, τους παράγοντες, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες της οικονομικής ζωής.

Αρχικά γίνεται η παρουσίαση της πιο απτής καθημερινής έννοιας, του εμπορεύ-
ματος καθώς και της γενικότερης έννοιας τον αγαθού, των μέσων δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Μέσα από αυτές τις έννοιες οδηγούμαστε στη ζήτηση για τα αγαθά.

Στη συνέχεια βλέπουμε πώς οι διάφορες επιχειχηρήσεις ανάλογα με τη μορφή τους και τη μορφή της αγοράς παράγουν και προσφέρουν τα εμπορεύματά τους. Οι δυο ομάδες, αυτοί που ζητούν και αυτοί που προσφέρουν εμπορεύματα, διαπραγματεύονται ώστε να ανταλλάξουν με τη βοήθεια του χρήματος και μέσα από αυτή τους τη διαπραγμάτευση διαμορφώνονται οι οι τιμές στην αγορά. Εδώ θα μελετήσουμε πώς αποκτούμε τα χρήματα ώστε να κάνουμε τις συναλλαγές μας. Θα δούμε δηλαδή πώς γίνεται διανομή του εισοδήματος σε μια ελεύθερη ανοικτή οικονομία και ποιος είναι ο ρόλος του κράτους μέσα σ’ αυτή. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη οικονομία που αναπτύσσεται και πώς το κράτος παρεμβαίνει με σκοπό να τα λύσει.

Αφού λοιπόν έχουμε μια γενική εικόνα για το ποιοι βρίσκονται και πώς λειτουργούν μέσα σε μια οικονομία, θα δούμε πώς εντάσσεται αυτή μέσα στην ευρύτερη ενότητα, το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέχεια »
Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών

Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών

Β΄ Λυκείου

Δημοσιεύθηκε 27 Σεπ 2014

Ο Αριστοτέλης αναφέρει στα Ηθικά Νικομάχεια ότι «η ευτυχία είναι το ανώτερο αγαθό». Την ίδια, σχεδόν, φράση χρησιμοποιεί και ο Μαρξ, αιώνες μετά τον Αριστοτέλη, αναζητώντας τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η «ευτυχία του ανθρώπου». Ολόκληρος ο κοινωνικός στοχασμός που μορφοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε, σταδιακά, στις κοινωνικές επιστήμες είχε ως κινητήρια αρχή αυτόν τον σκοπό: την αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα επιτευχθεί «η ευτυχία των ανθρώπων».

Γι’ αυτό και ο κοινωνικός, οικονομικός και πολιτικός στοχασμός στρεφόταν μονίμως σε έναν άξονα, προσπαθούσε να απαντήσει δύο αλληλένδετα ερωτήματα: «Ποιοι είναι οι παράγοντες που δίνουν συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και πώς οι άνθρωποι μπορούν να οργανώσουν την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτεία έτσι ώστε να υπάρξει ευημερία και δικαιοσύνη».

Ο κάθε στοχαστής, ο κάθε θεωρητικός, η κάθε σχολή προσέγγισε την πραγματικότητα με τα δικά της εργαλεία και έδωσε τις δικές της απαντήσεις.
Στο βιβλίο αυτό προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τις βασικές θεωρήσεις των κοινωνικών επιστημών με τρόπο απλό, συνοπτικό και σε σύνδεση με την πραγματικότητα. Σκοπός του μαθήματος είναι να εμπεδώσει ο μαθητής ένα σύνολο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εννοιών και κατηγοριών που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική οργάνωση εντός της οποίας ζει και
δραστηριοποιείται.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με πολλή αγάπη για τις κοινωνικές επιστήμες, για το σχολείο, για τους μαθητές.

To αν και κατά πόσο οι βασικές αρχές των κοινωνικών επιστημών έχουν παρουσιασεί με απλό και ενδιαφέροντα τρόπο θα το κρίνουν οι διδάσκοντες το μάθημα και πρωτίστως οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Άλλωστε γι’ αυτούς, τελικά, έχει γραφτεί κάθε σχολικό βιβλίο.

Συνέχεια »
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Β΄ Λυκείου, Γεωλογία, Α΄ Λυκείου

Δημοσιεύθηκε 27 Σεπ 2014

Οι τρόποι ζωής που απαντώνται στις διάφορες κοινωνίες του πλανήτη μας, τα οικονομικά συστήματα που αναπτύσσονται, ακόμη και αυτή η ύπαρξη των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων εξαρτώνται αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια και τους φυσικούς πόρους που αντλούνται από τον πλανήτη μας. Είναι σήμερα γνωστό ότι η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονικά ορθή και προγραμματισμένη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει το μαθητή της Β́ Λυκείου να γνωρί- σει, κυρίως, ποιοί είναι οι φυσικοί πόροι, ποιά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότη- τές τους και ποιές οι χρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή είναι το βασικό πρώτο βήμα για να μπορέσει να αναπτύξει την αίσθηση της ορθής αξιοποίησής τους και γενικά της ορθολογικής διαχείρισής τους. Οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει τη γνώση του αντικειμένου το οποίο είναι υπό διαχείριση.

Το βιβλίο επίσης έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το μαθητή και αυριανό πο- λίτη στην έννοια του περιβαλλοντικού κόστους, το οποίο αναπόφευκτα προ- κύπτει στην προσπάθεια της όλο και μεγαλύτερης αξιοποίησης των φυσικών πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό η προσπάθεια των συγγραφέων απέβλεπε σε ένα κείμενο, αποτέλεσμα διεπιστημονικής προσέγγισης του θέματος, που να είναι σε έκτα- ση και βάθος κατάλληλο για την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών της Β́ Λυκείου. Η διεπιστημονική προσέγγιση είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Συνέχεια »
Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός - Ο Ευρωπαικός πολιτισμός και οι ρίζες του

Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός - Ο Ευρωπαικός πολιτισμός και οι ρίζες του

Α΄ Λυκείου, Ιστορία

Δημοσιεύθηκε 26 Σεπ 2014

Τι είναι Ευρώπη; Η απάντηση φαίνεται απλή και εύκολη. Αρκούν όμως οι στοιχειώδεις γνώσεις γεωγραφίας; Ποια είναι τα όρια της Ευρώπης; Θάλασσες και οροσειρές ή πολιτισμοί; Τι εννοούσαν κάθε φορά οι άνθρωποι όταν αναφέρονταν στην Ευρώπη; Και ακόμη, από πότε άρχισαν οι κάτοικοί της να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως Ευρωπαίο; Ποια χαρακτηριστικά του απέδιδαν; Υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός πολιτισμός; Ποια θεωρούμε πως είναιτα χαρακτηριστικά του; Πώς σχηματίστηκαν;

Συνέχεια »